Griepprikken 2020 en het tekort

Afgelopen 14 en 15 oktober hadden wij in De Stapperij de jaarlijkse griepprikken. Aan het einde van donderdag 15 oktober bleken wij een tekort te hebben. Zo’n 60 tot 70 mensen hebben hierdoor wél een uitnodiging gehad, maar geen griepprik. We hebben hier de afgelopen dagen veel gefrustreerde en soms ook boze mensen te woord gestaan.

Ieder jaar nodigen wij circa 1800-1900 mensen uit voor de griepprik. Hiervan komt iets meer dan de helft opdagen en derhalve bestellen wij vaak niet meer dan 1000-1100 prikken. Dit jaar voorzagen wij, door het coronavirus, een grotere opkomst. Echter, het is bij de SNPG (Stichting Nationaal Programma Grieppreventie) slechts toegestaan om 115% van de hoeveelheid van het jaar ervoor te bestellen. Dit hebben wij uiteraard in vroeg stadium gedaan.

Met het aanmaken van de uitnodigingen zagen we al een probleem rijzen: wat te doen als de prikken op zouden raken? Een reëel scenario, zo bleek. We hebben er van tevoren voor gekozen om geen 'weging' te gaan maken van wie het meest 'recht' heeft op de griepprik: heeft een kind van 10 met astma en een slechte afweer meer recht op een griepprik dan een oude dame van 93? Op die manier zouden wij die keuze maken en dus ook achteraf hierop aan te spreken zijn. Hoe oneerlijk ook, wij hebben het lot hierin laten bepalen en iedereen een uitnodiging gestuurd zoals we dat ieder jaar doen. Deze uitnodiging betekent dus niet dat er op uw naam een griepprik klaar ligt: er waren bijna 1300 griepprikken voor ruim 1900 uitnodigingen. Om de spreiding per uur zo breed mogelijk te houden en dus zo min mogelijk mensen tegelijkertijd in de wachtrij te hebben staan, hebben we mensen gevraagd om op basis van hun achternaam eerder of later in het tijdsblok te komen. Hiermee zijn mensen met de achternaam beginnend met V t/m Z benadeeld.

De coronacrisis leidt tot situaties die we nog nooit eerder hebben meegemaakt en waarop we slechts beperkt hebben kunnen anticiperen. De hoeveelheid griepprikken die we konden bestellen was gemaximeerd en hierdoor werd bij een hoge opkomst onherroepelijk een deel van onze patiëntenpopulatie benadeeld. Het tekort aan griepprikken was vanuit onze positie niet te voorkomen. De keuze waarop we de griepvaccins hebben verstrekt leidt tot discussie, vooral bij de mensen die nu achter het net vissen. Toch staan wij achter de keuze die wij hebben gemaakt: wellicht moeilijk te verdedigen naar een gedupeerd individu, maar wel om hetzelfde verhaal naar iedereen te kunnen houden:

Er is een tekort en dit is de reden en hoe we hiermee om zijn gegaan.

Wij houden een lijst bij van mensen die alsnog een griepprik wensen te krijgen, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de kans dat wij later dit jaar alsnog bij kunnen bestellen, zeer klein is: https://www.bd.nl/brabant/dreigend-tekort-griepprik-rivm-zet-rem-op-nabestelling~ab07a640/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Hopende dat u hier ergens begrip voor kunt hebben.


28 oktober 2020: zie ook https://nos.nl/artikel/2354114-waarom-is-de-griepprik-nu-zo-populair.html